NO als 30 pisos de luxe, salvem l’Oreneta!

Manifest llegit per un membre de l’Assemblea de Joves després de la caminada en defensa del Parc de l’Oreneta:

Del que vinc a parlar avui és d’un altre punt de vista que el ponent anterior. Així que intentaré parlar-vos de la Marca Barcelona, de l’espai públic i l’ús comú i sobretot del dret a la ciutat. Us vull parlar del dret a la ciutat però abans cal que faci alguns apunts de la transformació que pateix Barcelona, perquè és en aquesta transformació on entenc que neixen els projectes com la venda d’aquest espai especuladors i lladres com Nuñez – que recordo que està apunt d’entrar a la presó –. Aquesta venda del parc no és una excepció, és un pas més de tots els processos de privatització que patim com a ciutadans, i m’agradaria fer una reflexió per lluitar contra tots i cada un d’aquests processos.

Així per ordre començo amb l’anàlisi: ens trobem en un venda continua de la ciutat als interessos privats, sobretot pel que fa a l’especulació i al turisme: és un negoci entre entitats privades i aquells que en principi han de representar l’interès comú, l’ajuntament. La Marca Barcelona ha creat el negoci a la ciutat, destruint la vida dels barris i fent-la incòmoda, cara, bruta i sorollosa. Llocs on no han arribat les problemàtiques més directes que he dit abans ha estat a barris com a Sarrià però s’ha d’entendre que Sarrià forma part de tota aquesta Barcelona per vendre, perquè aquells que s’enriqueixen gràcies Barcelona, els rics, polítics, especuladors, banquers i demés lladres han de buscar un lloc aïllat i segur on concentrar-se i poder passar les nits – està clar que a Ciutat Vella no s’hi viu tan bé com aquí i que en cas que qualsevol ric intentessin anar-hi a viure-hi si els veïns i veïnes de Nou Barris, Sant Martí o el Raval sabessin que són aprop seu no dormirien tan bé a les nit – només cal imaginar a Isidre Feiner o Nuñez mateix dormint al Raval, encara hauria de sortir escortats de casa. Queda clar que està molt més tranquil Pedralbes o les Tres Torres – . i el mateix per Sarrià, volen fer-ne un lloc tranquil per ells, i no per nosaltres.

Doncs, tot això passa perquè aquí dalt s’està prou lluny de la pobresa; i aquí, mica en mica, netegen més el barri, ens recullen més les escombraries, ens anivellen més carrers etc. i en fan un barri més «cívic» però res d’això vulguem pensar que és per nosaltres. No interessa a ningú millorar la qualitat de vida de les persones que som aquí, perquè nosaltres no som rendibles, no tenim suficients diners perquè siguem interessants; els que sí que ho són són aquells que guanyen gràcies de la resta de territori, els que viuen a costa dels treballadors dels altres barris o s’enriqueixen gràcies al turisme i l’especulació i la llarga llista d’oportunitats que ofereix Barcelona per mafiosos i homes de negoci. Les persones interessants a qui volen recollir les escombraries són les riques, els mateixos homes que vindran a viure a les 30 cases de luxe que volen construir aquí a l’Oreneta – i que sinó es fa a aquí ho faran uns metre més avall, no importa on –. Però som molts els veïns i veïnes que ens oposarem a qualsevol tipus de decisió semblant a aquesta, sigui en un espai verd com el Parc de l’Oreneta o la Riera de les Monges o al pla de bores de Via Augusta, no volem vendre’ns el Barri.

S’ha de posar sobre la taula que això no només és una destrucció d’arbres sinó una venda de l’espai comú per uns interessos privats. És un continuo procés d’elitització del barri, i de protecció dels rics (no fos cas que la pobresa de la resta de Barcelona els hi quedés massa aprop), un procés que té com a conseqüència encariment de l’habitatge i ens expulsa de les cases on hem nascut i crescut, que substitueix els comerços de tota la vida per botigues d’alt standing i que destrossa tot el teixit associatiu sarrianenc. I pel que fa al espai públic, com que els fills dels rics no juguen al carrer, ens porta a la destrucció d’espais de lleure, i ens prohibeixen des de jugar a pilota a les places fins a vendre’s un lloc tan singular com aquest.

Ens estan regulant els usos que ha de tenir l’espai. L’espai col·lectiu que és el nostre punt vital on relacionar-nos amb els demés, on aprendre, on generar cultura, on viure-hi. Quan el que té més sentit és que qui determini els usos siguin els usuaris d’aquests espais. Nosaltres. I aquí és on entra un concepte de Harvey (un autor que m’agrada molt) que és el dret a la ciutat, el dret a sentir-se part de la ciutat, a viure-hi dignament i a crear la ciutat segons les necessitats humanes. Hem de reclamar el dret a controlar la urbanització d’aquesta i tots els seus processos, perquè nosaltres som les persones afectades i la ciutat forma part de la nostra vida. Tenim vincles, tenim relacions, tenim orígens, i tenim cultura… El nostre lloc de vida, Sarrià per uns o Barcelona per altres o ves a saber on per cadascú, és el carrer en general que ens ha aportat la majoria d’aquestes relacions, és per això que l’hem de reclamar com a nostra. Tot plegat significa posicionar-nos i dir ben alt que la ciutat amb els seus parcs és un bé comú i no pot vendre’s a qui el regidor li caigui millor, i especialment quan parlem sobre habitatge. Aquest mai pot ser un luxe, en tenim i tenim milers de pisos buits, de la mateixa manera que tenim milers de persones sense casa o sense poder marxar de casa, i cito aquella frase tan típica «gent sense cases i cases sense gent, com s’entén?» perquè per mi és un exemple del que passa quan les institucions quan s’obliden de protegir l’interès comú i quan les persones ens oblidem que les ciutats són pels ciutadans i no una mercaderia. El que fan al parc de l’Oreneta és una problemàtica ben àmplia que afecta a tots els ciutadans de Barcelona. Hem de dir prou a vendre’s la ciutat i reivindicar-la com a nostre. I remarca a les institucions que sinó suposa un benefici pels ciutadans no és una feina per l’ajuntament. I vull acabar amb que aquí no hi podran construir perquè nosaltres, més de 3.000 veïns i veïnes i més de 35 entitats diem que NO.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s